کتاب و ادبیات

معرفی کتاب: مجموعه کامل اشعار فروغ

همراه با هفت شعر، یک ترانه، چهار شعر مشترک چاپ نشده و طراحی‌های فروغ فرخزاد

بادباننسرین بابایی مجموعه کامل اشعار فروغ فرخزاد (به همراه هفت شعر، یک ترانه و چهار شعر مشترک چاپ نشده) به کوشش اسفندیار مغموم منتشر شده است.این کتاب مصور که بدون حذفیات بوده، علاوه بر سالشمار زندگی فروغ و آن پنج دفتر شعرش، در بخش پایانی چند دست‌خط و طرح از این شاعر نوگرای ایرانی را در خود دارد که از این دریچه، کاملترین مجموعه از آثار فروغ فرخ‌زاد را شامل شده که در نوع خود کم‌نظیر است.

معرفی کتاب: مجموعه کامل اشعار فروغ، اثر اسفندیار مغموم
اسفندیار مغموم در دیباچه کتاب با قطعه شعری که سروده خودش است به استقبال مخاطبان رفته و نوشته است:

«به یاد آن پری‌شادخت شعر/ آن شعله‌ی رمیده‌ی خورشید/ آن تنها و تنها قمری‌یِ محزون و خوش‌خوان/ آن شاعره‌یی جست‌وجوگر/آن قلعه‌یی عظیم/ که طلسم دروازه‌اش/ کلام کوچک دوستی است/ و بس/ متبرک باد نام و یادش».

گردآورنده این کتاب ماندگار در صفحات ابتدایی اثر، چند صفحه‌ای را به نکات فنی در مورد دبیره و شیوه نگارش این کتاب اختصاص داده و در جایی از آن پیرامون چرایی و چگونگی انتشار این اثر سترگ می‌نویسد:

«این مجموعه بر اساس مقایسه متون مختلف ویرایش شده است. با دقت و وسواسی بسیار و بی‌هیچ سانسور و نقطه‌چین و غیره… و در واقع با چاپ‌های چه پس از انقلاب و چه قبل از انقلاب تفاوت‌هایی دارد. این تفاوت‌ها هم حاصل مقایسه متن‌ها و مبنا قرار دادن آخرین روایت‌های اشعار فروغ فرخزاد در زمان زنده‌گی‌شان هستند. در فراهم اوردن این مجموعه، اصل را بر این گذاشتم که تمامی‌ی نسخه‌های موجود از کتاب‌ها و آثار فروغ که پس از مرگ او منتشر شده‌اند و یا شعرهای او که در کتاب‌ها و مجموعه‌های گوناگون آورده شده‌اند – که گاه با متونی ناپیراسته، دست‌کاری شده و چه بسیار سانسور شده مواجه می‌شدم- تطبیق، مقایسه و برابرسازی نمایم. هرچند دست یافتن به اولین نسخه‌ها که در حیات شاعر و با نظارت او صورت گرفته و تطبیق نسخ موجود با هم و خواندن پاره‌یی از شعرها که در نشریات و مجلات نیم قرن پیش به چاپ رسیده صعوبت گذر از هفت خان را به همراه داشته و از رهگذر قوانین فرهنگ‌دوستانه‌ی کتابخانه‌های روزگار ما، تنها موریانه‌ها و چوب‌خوارک‌ها قدرت دسترسی به این گونه کجلات را داشتند برای کسی که دشواری مطالعه را در کتابخانه‌های ما چشیده باشد کاری خالی از اهمیت نیست و آن چه فراهم آمده شده را می‌توان مجموعه‌یی کامل از شعرهای فروغ فرخ‌زاد دانست که می‌تواند پایه‌ی کار محققان و منتقدان نیز قرار گیرد و خواننده‌ی شعر هم با اطمینان به آن رجوع کند. دیگر آن که این مجموعه از هرگونه سانسوری مبراست؛ امری که پس از سال ۱۳۵۷ باعث سانسور آثار فروغ فرخ‌زاد شده و هنوز هم می‌شود که می‌توان گفت این امر به مثله کردن کامل شعرها انجامیده و به نوعی حضور مکتوبش را در ایران امروز از بین برده است».

گفتنی است چاپ دوم این کتاب ۷۱۶ صفحه‌ای در سال ۱۴۰۲ با مقدمه شجاع‌الدین شفا و به کوشش اسفندیار مغموم در قطع وزیری روانه بازار نشر شده است که نسخه‌ای از آن با امضای ناشر به کتابخانه بادبان هدیه داده شده است.


🔥 ممکن است این مطلب نیز برای شما جالب باشد: 👈معرفی کتاب – آشوب شبنم اثر اسفندیار مغموم


نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا