خبر

خروجی نامطلوب دولت از جراحی اقتصادی

مرتضی افقه تحلیلگر اقتصادی در گفت وگو با «تدبیر تازه» مطرح کرد

عطیه صفی زاده- یک تحلیلگر اقتصادی براین باور است: به نظر می‌آید خروجی مثبت جراحی اقتصادی فقط برای دولت بود که بخشی از کسری بودجه خود را توانسته تأمین کند. دولت فقط سفره خود را از تحریم‌ها جدا کرد، نه سفره مردم! بهتراست بگویم سفره خود را از تحریم جدا کرد.

مرتضی افقه تحلیلگر اقتصادی در گفت وگو با « تدبیر تازه»، در خصوص جراحی اقتصادی که یکسال پیش دولت استارت زد پاسخ داد: دولت از همان ابتدا نمی‌دانست می خواهد چکار کند، پول نداشت و می‌خواست منبع درآمد جدید پیدا کند. به گفته برخی از اقتصاددان‌هایی که طرفدار اقتصاد آزاد بودند مجبور شد که ارز ۴۲۰۰ را از بین ببرند و اسم این را جراحی گذاشتند. به این معنا که درد دارد ولی در نهایت رو به بهبود است.

وی ادامه داد: در طول سه دهه گذشته سومین بار بود که از این روش‌ها استفاده می‌کردند. یا محاسبه کردند یا برای آرام کردن مردم می‌گفتند ۴ قلم کالا اضافه می‌شود و تورم تأثیر ندارد و گفتند جبران می‌کنیم و یارانه را چند برابر کردند. بنا بود یارانه را بردارند و اقتصاد را کوپنی کنند اما دولت ناکارآمدتر از این حرف‌هاست که بتواند تشکیلاتی در حد دادن کارت الکترونیک اعمال کند و بعد از یکسال همچنان سردرگم هستند.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: دولت آنقدر خود را درگیر مسئله تغییر و تحولات مدیران خود از جمله ۷ وزیر و مسئول کرده که نشان می‌دهد نمی‌داند می‌خواهد چه کار کند یا باید چه کار کند. کار به جایی رسیده که حتی طرفدارن دولت نیز می گویند که یک میلیون شغل و یک میلیون مسکن پس چی شد؟ متاسفانه در دولت مدیران با کیفیت نمی‌بینیم. بنابراین، انجام کاری مثل کوپن یک سازماندهی قوی و تمرکز فکری بالایی می‌خواهد که دولت توانایی چنین کاری را ندارد. بارها هشدار دادیم اگر ارز ۴۲۰۰ را حذف کنید تورم شدیدی به مردم تحمیل می‌شود و یارانه هم قابل جبران نیست. این‌ها تصور می‌کنند چون یارانه را چند برابر کردند جایگزین کارت الکترونیک شده و به مردم فشار وارد نمی‌شود اما عملاً اینطور نیست و افزایش تورم بیش از رقمی بود که در قالب یارانه پرداخت می‌کنند.

وی تصریح کرد: به نظر می‌آید خروجی مثبت جراحی اقتصادی فقط برای دولت بود که بخشی از کسری بودجه خود را توانسته تأمین کند. دولت فقط سفره خود را از تحریم‌ها جدا کرد، نه سفره مردم! بهتراست بگویم سفره خود را از تحریم جدا کرد اما با دستبرد به سفره مردم بود یعنی با تورمی که به مردم تحمیل کرد. این جراحی هیچ دستاوردی نداشت به جز تحمیل تورم افسارگسیخته و ریزش انبوهی از افراد به زیر خط فقر!

افقه خاطرنشان کرد: به نظر من، دولت باید کنار برود و دولت کارآمد بیاید. اگر تحریم‌ها را نتوانند حل کنند هیچ کاری نمی‌توان کرد و شرایط بدتر می‌شود. باید در کوتاه مدت تحریم‌ها را بردارند تا بتوانند نفت بفروشند و کالاهای مورد نیاز را بیاورند و درآمد ارزی برای دولت داشته باشد تا بتواند هزینه‌های خود را بدهد. در میان مدت تحولات ساختاری در ساختار کل کشور و حاکمیت که زیر بار این نمی‌روند.

این استاد دانشگاه اظهار کرد: اشتباه دیگر این بود که فکر می‌کردند با توسل به شرق مشکلات اقتصادی را حل کنند، فکر می‌کردند روحانی غرب گراست و با اتکا به روسیه و چین کار را درست کنند که عملاً آنها تابع نظام بین الملل هستند و به دنبال منافع خود هستند. مادامی که ببینند در خطر تحریم هستند چنین کاری را نمی‌کنند و فعلاً قرارداد با ایران می‌بندند ولی منوط به این کردند که تحریم‌ها را حل کند و ایران با حل مشکل FATF مبادلات مالی را انجام دهد یعنی عملاً گول خوردند.

منبع: تدبیر تازه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا