اشاره: به منظور گسترش فعالیت و همکاری موزهها در سطح بینالمللی و همچنین افزایش مراجعه و مطالعه آثار ارزشمند تاریخی، طبیعی و هنری موجود در موزهها، مجمع عمومی کمیته بینالمللی موزهها در سال ۱۹۷۷، ۱۸ ماه می میلادی مصادف با ۲۸ اردیبهشتماه را روز جهانی موزه و میراث فرهنگی نامگذاری کرد به همین منظور برای آشنایی بیشتر با موزه آستان مقدس فاطمی گفتگویی را با حجت الاسلام والمسلمین علی فتح الله زاده مدیر موزه آستانه مقدسه حضرت معصومه (س)انجام داده ایم که ماحصل آن در ذیل آمده است.
به گزارش پایگاه خبری سلام بازار، حجت الاسلام والمسلمین فتح الله زاده در ابتدا با بیان اینکه موزه آستانه مقدسه حضرت معصومه (س) قدیمیترین موزه کشور( آبان ماه ۱۳۱۴شمسی) است که در حرم حضرت معصومه (س) در شهر قم قرار دارد و یکی از جاهای دیدنی قم به شمار میرود اظهارداشت: از آنجایی که حرم حضرت معصومه سلام الله علیها به عنوان مکان مقدسی که طی بیش از هزار و دویست سال همواره محل رجوع و پناه علما و شیعیان بوده و حتی شاهان و حکام نیز ارادت خاصی به این بارگاه نورانی داشتهاند، این موزه میراثدار آثار منحصر به فردی است که بیانگر فرهنگ و هنر این مرز و بوم است. وی گفت: عمده آثار موجود در این موزه برخاسته از فرهنگ اصیل وقف، نذر و اهداء بوده است؛ بنابراین همه داشتهها اعم از اشیاء و آثار موزهای، زمین و ساختمان موزه و نیز اداره این نهاد ارزشمند اسلامی و ملی، همواره مبتنی بر سرمایههای اجتماعی و مردمی بارگاه ملک پاسبان حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها بوده و است.
مدیر موزه آستانه مقدسه حضرت معصومه (س)ضمن ارایه توضیحاتی در خصوص روند احداث و توسعه این موزه ادامه داد: این موزه وقفیِ باسابقه، که قدمت و ارزش تاریخی برخی از آثار این موزه به تصریح کارشناسان داخلی و خارجی حتی در سطح جهانی منحصر به فرد است، با دارا بودن بیش از ۳۰ هزار شیء ،از ۲ تالار تشکیل شده است که تالار عترت با دارا بودن ۱۰ گنجینه میراث فرهنگی دوره اسلامی مربوط به حرم مطهر حضرت معصومه سلامالله علیها و ائمه اطهار(ع) و تالار عبرت با دارا بودن ۶ گنجینه از آثار تاریخی و باستانی به علاقهمندان به فرهنگ و هنر اسلامی و ایرانی خدمترسانی میکند.
به گفته وی تابلوهای نقاشی از دورههای صفوی و قاجار نیز در این موزه در معرض نمایش قرار دارند که بیشتر آنها تابلوهاى شمایل ائمه معصومین(ع) وبرخی پادشاهان و رجال سیاسی است که عمدتا مربوط به دوره قاجار هستد که در قالب تابلوهاى مینیاتورى و رنگ و روغن کشیده شدهاند. نقاشیهای کار شده روی شیشه و شامل تصاویرى از سلاطین دوره صفوى، قاجار و زندیه است و تابلوهاى رنگ و روغن تصاویر پادشاهان قاجار، دیگر آثار این بخش را تشکیل میدهند. وی پیرامون مجموعه سکه موزه حرم حضرت معصومه (س) نیز گفت: در این محموعه از سکههای طلا، نقره و مس که از دورههای مختلف چون اشکانى، ساسانى و دوران اسلامى مانند سلجوقی و ایلخانی به معرض نمایش درآمده است.
حجت الاسلام فتح الله زاده در خصوص آثار حجاری و سنگهای قیمتی این موزه اینگونه توضیح داد و بیان داشت: از جمله آثار حجاری که در موزه حرم حضرت معصومه (س) وجود دارد می توان به سنگ قبر شخصیتها و حاکمان دوره صفوی و قاجار است که میتوان به سنگ قبر نوری بیک، حاکم قم در دوره صفویه و فتحعلی شاه قاجار، محمد شاه قاجار، قهرمان میرزا فرزند عباس میرزا، سنگ قبر مهد علیا مادر ناصرالدین شاه، شعاع السلطنه پسر مظفرالدین شاه قاجار و یکى دیگر از رجال قاجار به نام میرزا محمد خان اشاره کرد. ضمن اینکه در این بخش همچنین سنگهای قیمتی و تزیینی مثل سنگهاى عقیق، دُر و یشم به نمایش گذاشته شدهاند. گردنبند یا سینه ریز طلایى احمدشاهى، ادوات رزمى دوره قاجار، قندیل بسیار زیباى دوره قاجار از جنس طلا که با سنگهای قیمتی مزین شدهاند زینتبخش این قمست موزه هستند.
وی با بیان اینکه آثار خاتمکاری چون درب های رواق های ضریح مطهر و رحلهاى قرآن، صندوق بزرگ خاتم کارى مربوط به مقبره شاه صفى صفوى و قاب آینههاى خاتمکارى از دیگر اشیای دیدنی موزه حرم حضرت معصومه (س) است گفت: کاشیهاى ستارهاى یا کوکبى و چلیپا، خشتی، معرق و کتیبهاى از کاشیهای این موزه هستند که قدمت بیشتر آنها به عصر سلجوقی و ایلخانی میرسد. وی وجود قرآنهاى خطى مربوط به قرنهای مختلف اسلامی با انواع خط کوفی( سال ۱۹۸هجری)، ثلث، نسخ و برخی با ترجمه فارسی به خط نستعلیق از قرن دوم تا معاصر وتابلوهای قرآنی، تابلوهای قطعهسازی، زیارتنامهها، تابلوهای مذهب قرآن و حدیث جدید و معاصر را از دیگربخش های این موزه عنوان کرد.
وی خاطر نشان ساخت : سفالینههاى مربوط به هزاره اول و دوم پیش از میلاد و سفالینههاى دوره های مختلف اسلامى، مجموعه متنوعی ازظروف شیشهای دورههای مختلف اسلامی، تمبرها و اسکناسها، مدالهای اهدایی ورزشکاران و قهرمانان، موجودات دریایی بهصورت تاکسیدرمی از دیگر دیدنیهای موزه حرم حضرت معصومه (س) است.
منبع: پایگاه خبری سلام بازار