بادبان: عباس عبدی، پژوهشگر و روزنامهنگار اصلاحطلب در یادداشتی که چهارشنبه ۲۵ تیر ماه در روزنامه اعتماد به چاپ رسید به شدت از رویکرد علمالهدی امام جمعه مشهد انتقاد کرد. عبدی در این یادداشت مدعی شده است که برخی روحانیون متوجه تغییرات اخیر جامعه ایرانی نیستند و علمالهدی نمونه بارز این گروه از روحانیون است.
به گزارش بابان به نقل از روزنامه اعتماد، امام جمعه مشهد طی یکی از سخنان اخیر خود گفته بود: «جنگ نرم خطرناکترین جبهه دشمن است و در این عرصه هدف او دینزدایی و خارج کردن دین از زندگی مردم است. اگر دشمن موفق شود ایمان را از نسل جوان بگیرد، مردم دیگر پشتیبان نظام دینی نخواهند بود. این مساله اقتضا میکند که شیوههای مواجهه با این پدیده با درایت، حکمت و رویکرد اقناعی و نه صرفا قهری باشد».
عباس عبدی مینویسد بیدینی مردم ناشی از تبلغیات ضد دینی نیست بلکه ناشی از عملکرد نادرست متولیان و مبلغان دینی است. وی این پرسش را مطرح میکند که چرا روحانیون دینداری مردم ایران را به حساب عملکرد خودشان مینویسند اما وقتی بیدینی رواج مییابد آن را به گردن دشمن میاندازند و خود مسئولیتی به گردن نمیگیرند؟ عبدی میافزاید حتی با فرض موفقیت تبلغیات ضد دینی این مسئولیت روحانیت است که آن را خنثی کند.
در این یادداشت خطاب به روحانیون آمده است: «ریشه این وضعیت در قرار گرفتن شما در قدرت است که دیگر نمیتوانید اقناعی سخن بگویید. تقریبا در بیشتر سخنان آقایان، رگههایی روشن از رویکرد قهری مبتنی بر قدرت دیده میشود. نتیجه قهری تعریف دین در خدمت قدرت، همین ادبیات است».
عبدی در ادامه تیغ تیز انتقادش را متوجه علمالهدی میکند و مینویسد: « آقای علمالهدی در سالهای اخیر چند بار با تحکم و از موضع قدرت سخن گفتهاند و چند بار از موضع اقناع و گفتوگو؟ چقدر از موضع تواضع و مهربانی و چقدر از موضع تهدید؟ تاکنون چند بار پذیرفتهاند که مصاحبه رسانهای آزاد انجام دهند و در برابر افکار، عقاید و رفتار و عملکرد خود پاسخگو باشند؟ یکبار دیگر به عملکرد اقتصادی روحانیون و اظهارات خود در این زمینه توجه کنند، ماجرا روشن میشود. آقای علمالهدی معتقد است که دشمن میخواهد دین را از زندگی مردم خارج کند. به نظرم نیازی به این خواست دشمن نیست. عملکرد رسمی که درصدد است، به نام دین در همه حوزههای زندگی و سیاست و اقتصاد و فرهنگ و… دخالت و دستورالعمل صادر کند، منجر به خارج شدن دین از همه حوزهها میشود. اگر مجالی بود حوزههایی که به نام دین در آن وارد شدند را میشمردم و یکایک توضیح میدادم که تفسیرهای شاذ از دین چگونه موجب انزجار جامعه از کلیت این دخالتها شده است؟».
🔥 ممکن است این مطلب نیز برای شما جالب باشد: 👈محمد قوچانی و آرزوی روزنامهنگاری تلویزیونی