بادبان – علیرضا نیاکان – نشست خبری سی و ششمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با حضور محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت ارشاد و رئیس این دوره از نمایشگاه، ابراهیم حیدری قائممقام و سخنگوی نمایشگاه و مهدی اسماعیلیراد معاون اجرایی نمایشگاه صبح روز دوشنبه، ۱۶ اردیبهشت ماه در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
به گزارش بادبان، محسن جوادی در ابتدای نشست با اشاره به شعار این دوره از نمایشگاه کتاب تهران تحت عنوان «برای ایران بخوانیم» گفت: رابطه ایران با کتاب و خواندن رابطهای باشکوه است و کتاب همیشه جایگاه ویژهای داشته است. هر زمان که از شأن و جایگاه کتاب غفلت کردهایم، از شکوه آن دور شدهایم. وی افزود: هدف ما این است که حضور حداکثری صنف، فعالان نشر و مردم را در این دوره از نمایشگاه داشته باشیم و برای تحقق این هدف برنامههایی در نظر گرفتهایم.
جوادی همچنین بر لزوم تقویت جنبه بینالمللی نمایشگاه تاکید کرد: یکی از رویکردهای ما تقویت وجه بینالمللی نمایشگاه است، چه از نظر منابعی که به مردم ارائه میدهیم و چه برنامههای فرهنگی که اجرا خواهیم کرد. در دورههای پیشین، گاهی کتابهای قدیمی به نمایشگاه آورده میشد اما در این دوره علاوه بر آن، بحث فلوشیپ و بریکس را نیز خواهیم داشت. وی در ادامه با اشاره به اهداف فرهنگی نمایشگاه گفت: هدف ما این است که نمایشگاه صرفاً تبدیل به بازار کتاب نشود بلکه فضایی برای تفکر و اندیشیدن باشد.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد با قدردانی از همکاری مجموعه مصلی، بانک ملی به عنوان حامی مالی نمایشگاه و نیروی انتظامی و دیگر نهادها بیان کرد: با وجود محدودیتها، تمام تلاش خود را برای برگزاری نمایشگاهی موفق به کار بستهایم. نمیتوانم بگویم که همهچیز کامل است، نقصها و محدودیتهایی وجود دارد اما امیدوارم این تلاشها بهخوبی در چشم شما دیده شود و ارزیابی شما مثبت باشد.
در ادامه مهدی اسماعیلی راد معاون اجرایی نمایشگاه کتاب نیز با بیان این که تیم اجرایی از پایان تعطیلات در مصلی مستقر شده و تلاشهای شبانهروزی داشتهاند، گفت: توانستیم با همکاری مجموعه مصلی، بخش دانشگاهی و آموزشی را از طبقه سوم به طبقه همکف انتقال دهیم. هیچ بخشی از نمایشگاه در چادر نخواهد بود و تمام فعالیتهای ناشران در فضای مسقف برگزار خواهد شد. به دلیل افزایش تقاضای ناشران، با چالشهایی در خصوص متراژها مواجه شدهایم که باعث نارضایتی و گلهمندی برخی ناشران شده است. امیدوارم دوستان به ما بخشند.
ابراهیم حیدری، قائممقام و سخنگوی نمایشگاه کتاب درباره بودجه نمایشگاه که همواره موضوعی مورد بحث بوده، اظهار کرد: نگاه ما این است که در تمام حوزههای اجرایی، هزینههای مازاد را کاهش دهیم. با وجود افزایش هزینههای اجرایی، تلاش داریم تا هزینههای امسال در بخش اجرا حدود ۴۰ درصد کمتر از سال گذشته باشد. البته در بخش یارانهها شاهد افزایش هستیم. سال گذشته ۱۲۵ میلیارد تومان برای این بخش اختصاص یافته بود که امسال به ۲۰۰ میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است. رویکرد ما تقویت یارانهها و کاهش هزینههای اجرایی است، هرچند برخی از هزینهها تحمیلی هستند.
وی درباره ساز و کار انتخاب کشورهای مهمان برای حضور در سی و ششمین دوره نمایشگاه کتاب توضیح داد: خودمان واقف هستیم که امسال به دلایلی که میدانید دیر آغاز به کار کردیم. مجموعه ملاحظات دوستان را به سمت کشور همسایه یعنی عراق معطوف کرد. بازار فروش کتابهای عربی به دلیل آشنایی ما بهتر خواهد بود. حیدری با تاکید به بهره گرفتن از هوش مصنوعی در این دوره از جشنواره بیان کرد: کلید واژه هوش مصنوعی باب مهمی شده است و ما سعی کردهایم از همین درگاه نهایت استفاده را ببریم. چند پنل در جشنواره برای دوستان درنظر گرفتهایم تا در بخشهای مختلف نشر از ویراستاری تا صحافی و… بتوانند کارهایی را انجام بدهند. در دورههای بعد در این زمینه بیشتر پیش خواهیم رفت. اگر ما به سراغ هوش مصنوعی نرویم، هوش مصنوعی به سراغ ما خواهد آمد.
گفتنی است افتتاحیه نمایشگاه کتاب ساعت ۹:۳۰ صبح روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت در نیمطبقه شبستان با حضور محمدباقر قالیباف رئیس مجلس برگزار خواهد شد و سپس آغاز رسمی نمایشگاه و افتتاح غرفه مهمان ویژه در ادامه برنامه صورت خواهد گرفت.