به گفته دانشمندان، ترانههای امروزی در طی ۴۰ سال گذشته سادهتر و تکراریتر شدهاند. محققان ۱۲ هزار ترانه رپ، کانتری، پاپ، آر اند بی و راک منتشرشده از سال ۱۹۸۰ را تجزیه و تحلیل کرده و دریافتند که موزیسینها تا حد زیادی از اشعار غنایی باب دیلن، فردی مرکوری، بیتلز و دیگر بزرگان دنیای موسیقی فاصله گرفتهاند. در عوض، ستارههای امروزی به دنبال ترانههای واضح و جذابی هستند که توجه مردم را در سرویسهای استریم مانند اسپاتیفای (Spotify) جلب کنند.
یک پژوهش جدید انجام شده توسط کارشناسان موسیقی اتریشی نشان داده که «متن ترانهها را میتوان به عنوان نوعی اثر ادبی در نظر گرفت». در متن ترانهها میتوان از عناصر شاعرانهای نظیر قافیه، تکرار، استعاره و تصویر استفاده کرد و از این رو میتوان آن را شبیه به شعر دانست. باب دیلن در سال ۲۰۱۶ جایزه نوبل ادبیات را به خاطر خلق «عبارات شاعرانه جدید در ترانههای آمریکایی» دریافت کرد.
محققان با بررسی آهنگهای انگلیسی زبان، چگونگی تغییر موسیقی در طول دههها را بررسی کردند. آنها دریافتند که به جز تیلور سویفت که به دلیل تصنیفهای پیچیدهاش شناخته میشود، موسیقیهای مدرن معمولاً بسیار ساده هستند. محققان طول و پیچیدگی کلمات انتخابشده توسط ترانهسراها، تعداد دفعات تکرار عبارات و اینکه بیانگر احساسات شاد، غمگین، مثبت یا منفی هستند را بررسی کردند. آنها همچنین این موضوع را ارزیابی کردند که آیا اشعار ترانهها با توجه به یک سری فرمولهای «خوانایی» معنا دارند یا خیر.
این مطالعه نشان داد که اشعار ترانهها در طول زمان از نظر غنای واژگان، خوانایی، پیچیدگی و تعداد بیتهای تکراری سادهتر شدهاند. همچنین اشعار امروزه منفیتر و شخصیتر هستند. تنوع کلمات مختلف در آهنگها، به ویژه در آهنگهای رپ و راک کاهش یافته است. از سال ۱۹۸۰، میزان استفاده از کلمات «خشونتآمیز» و کلمات طولانی با ۳ هجا یا بیشتر افزایش یافته است. در سرویسهای استریم، یک ترانه زمانی «شنیدهشده» در نظر گرفته میشود که دستکم به مدت ۳۰ ثانیه پخش شود. محققان بر این باورند که این موضوع منجر به ساخت ملودیها و اشعار ساده تری شده که به محض شروع یک ترانه قابل تشخیص هستند.
افزایش استفاده از دستگاههای پخشکننده موسیقی قابل حمل و هدفونهای بیسیم به این معنی است که افراد بیشتری هنگام انجام کار به موسیقی گوش میدهند؛ به عنوان مثال در طول رفت و آمدهایشان یا در باشگاه. از این رو، از ترانههایی که به راحتی قابل درک باشند، استقبال بیشتری میشود.
طبق این مطالعه که در مجله Scientific Reports منتشر شده، تغییر متن ترانهها میتواند برای «بررسی مصنوعات فرهنگی و تغییرات در جامعه» مورد استفاده قرار گیرد. به عنوان مثال، اشعار ترانهها میتوانند منعکسکننده حالات در حال تغییر و استفاده از کلمات با بار احساسی توسط گروههای مختلف باشند. نکته آنکه طرفداران ژانرهای مختلف موسیقی اشعار دورههای مختلفی را ترجیح میدهند. طرفداران موسیقی راک، اشعار ترانههای قدیمی را ترجیح میدهند در حالی که طرفداران آهنگهای کانتری اشعار جدید را بیشتر میپسندند.