خبر

عدم اعلام تورم چقدر به ضرر اقتصاد است؟

زهرا ترابی- امام وردی تحلیلگر اقتصادی براین باور است: آمارها به قدری بالا هستند، طبیعی که خیلی راغب نیستند این آمارها را با توجه به وضعیتی که الان وجود دارد اعلام کنند. همچنین ملاحظه می‌کنند اعلام آمار منجر به این نشود که نابه‌سامانی در بازار ارز و یا کالا و خدمات اتفاق افتد که این را قدری با تأخیر اعلام می‌کنند.

قدرت الله امام وردی تحلیلگر اقتصادی  در گفت وگو با «تدبیر تازه» در خصوص عدم ارائه نرخ تورم اسفند و فروردین ماه از سوی مرکز آمار به نقش اقتصاد پاسخ داد: آمارهایی که معمولاً مرکز آمار یا بانک مرکزی اعلام می‌کند تقریباً اواخر هر سال یعنی اسفند ماه که همیشه با افزایش تورم نیز مواجه هستیم همچنین تورمی که ماهیانه نیز اعلام می‌کنند به همین صورت است.

وی ادامه داد: باتوجه به اینکه اسفندماه شب عید و هزینه‌ها افزایش می‌یابد، همچنین شاهد تحولاتی در بازار ارز هستیم اگر مرکز آمار بخواهد نرخ تورم را اعلام کند مدیریت در این بازار از کنترل خارج خواهد شد و دولت نمی‌تواند به خوبی مدیریت کند. نکته دیگر اینکه، انتظاراتی که مبنی بر نگرانی مردم نسبت به افزایش قیمت‌ها در آینده است و مردم به سمت خرید کالاهای بیشتر هجوم می‌آورند و افزایش تقاضا ایجاد می‌شود که منجر به افزایش قیمت‌ها و تورم می‌شود.

امام وردی در ادامه گفت و گو با «نقش اقتصاد» بیان کرد: به دلیل اینکه این آمارها به قدری بالا هستند، طبیعی که خیلی راغب نیستند این آمارها را با توجه به وضعیتی که الان وجود دارد اعلام کنند. همچنین ملاحظه می‌کنند اعلام آمار منجر به این نشود که نابه‌سامانی در بازار ارز و یا کالا و خدمات اتفاق افتد که این را قدری با تأخیر اعلام می‌کنند.

این تحلیلگر براین باور است: شاید منطق این باشد که نرخ تورم بالاست و نباید اعلام شود. اگر ارقام پائین باشد سریع اعلام می‌شود و روی این مانور می‌دهند که توانستیم تورم را کاهش دهیم. طبیعتاً در سال‌های گذشته با پدیده عدم اعلام آمار تورم از سوی بانک مرکزی یا مرکز آمار مواجه بودیم تنها علت اینکار بالا بودن ارقام بود که متاسفانه در اعلام آن مصلحت اندیشی خاصی دارند.

او افزود: اگر یک اقتصاد رقابتی و مناسب و درست داشته باشیم مبنای تصمیم‌گیری‌ها و هر گونه برنامه‌ریزی آمارست و اگر آمار و اطلاعات وجود نداشته باشد در یک فضای غیرشفاف و نااطمینان حرکت می‌کنیم و فضای نااطمینانی و عدم شفافیت به معنای ریسک و هزینه برای کل اقتصاد است.

وی ادامه داد: دلار برخلاف شعارهای آقای رئیسی که بیان می‌کرد می‌خواهیم ناف اقتصاد را از دلار جدا کنیم، در حال حاضر قیمت دلار بیش از ۵۵ هزار تومان است. نهایتاً اگر این انتظارات به همین شکل ادامه پیدا کند و بواسطه آن عدم اعلام به موقع آمار تورم طبیعتاً این نابه‌سامانی و نوسانات در اقتصاد ادامه می‌یابد و پایدار بودن نوسانات به معنای زیان و ضرر برای کل اقتصاد بشمار می‌آید. چه مصرف‌کننده و چه تولیدکننده باشد.

امام وردی گفت: روند اصلی تورم در اقتصاد ایران که تقریباً ۴ دهه با آن درگیر هستیم یعنی می‌توان گفت از سال ۵۲ به نوعی با افزایش قیمت‌های نفتی اتفاق افتاده که تقریباً متوسط ۲۰ درصد را در سالیان سال داشتیم و در سال‌های اخیر هم تقریباً این روند جهش یافته و به سمت بالاتر و در حد ۴۰ درصد قرار گرفته است. این تورم بلندمدت که طبق قول اقتصاددانان و اتفاق نظری که همه اقتصاددانان دارند ریشه نقدینگی است.

این کارشناس افزود: اگر می‌خواهیم مشکل را حل کنیم باید مشکل نقدینگی را حل کنیم. مشکل نقدینگی؛ ناترازی‌هایی که در اقتصاد نهفته هستند. ناترازی‌ها بحث کسری بودجه، بحث ناترازی در تراز تجاری یعنی کسری تراز تجاری و نهایتاً ناترازی منابع بانک‌هاست که هزینه این ناترازی‌ها به نوعی با انتشار حجم پول و پولی کردن توسط دولت از جیب مردم پرداخت می‌شود. همچنین افزایش حجم پول، ایجاد تورمی که مالیات آن را به مردم تحمیل می‌کنید و نهایتاً هزینه‌های این ناکارآمدی را از این کانال تأمین می‌کنید. در لابه‌لای این ترند بلندمدت تنها راهی که می‌تواند مشکل را حل کند بحث نقدینگی که این مشکل باید به نوعی حل شود اما این برنامه بلندمدت می‌خواهد.

وی بیان کرد: دولت باید برنامه بلندمدت ۵ تا ۱۰ ساله داشته باشد که در بلندمدت بتواند این روند زیاد تورمی را در اقتصاد ایران که متاسفانه دورقمی و بیش از ۲۰ درصد بود را کنترل و حل کند. ولی در کوتاه‌مدت نوساناتی داریم. سال ۱۴۰۱ حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی داشتیم که فقط در خرداد ماه تورم ۱۲ درصدی را در پی داشت. این تورم کوتاه مدت که ریشه به بحث حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی برمی‌گشت و اثرات روانی که در جامعه داشت. باید دقت کرد که اینها کوتاه‌مدت هستند یعنی ما در کوتاه مدت اگر یک اتفاقی به این شکل می‌افتد نباید به تورم بلندمدت نسبت داد.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: نوسانات کوتاه‌مدت طبیعتاً راهکارهای کوتاه‌مدت دارند که ما می‌گوییم شاید یکی از دلایل نوسانات کوتاه مدت بحث نوسانات ارزی و افزایش قیمت ارز باشد که آن هم بواسطه تحریم های نفتی، عدم دریافت درآمدهای نفتی یا دلارهایی که بواسطه تحریم بین المللی مالی و بانکی وارد کشور نمی شود بلکه شوک وارد می کند و اصطلاحا باعث افزایش انتظارات در جامعه می شود و این انتظارات که افزایش می یابد منجر به تورم می گردد.

منبع: تدبیر تازه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا